Японските домове са склонни да бъдат малки и разположени близо един до друг, независимо дали в градски или селски райони. И все пак основните характеристики на традиционния японски жилищен дизайн гарантират неприкосновеността на личния живот – естествена светлина, защита от елементите и контакт с природата – без значение от големината на къщата или нейното местоположение.

Въпреки че повечето градски японци не могат да си позволят еднофамилни домове, апартаментите им често съдържат традиционните функции, като например вани и повдигнати входове. И много домове в западен стил в Япония съдържат единичен стая в японски стил с татами настилка. Дизайнът на елементите на традиционната японска къща вдъхновява западни архитекти. Ще ви запознаем с основните понятия.

  1. Входни порти

Тъй като на повечето жилищни улици в Япония липсват тротоари, очертаването между публичното и частното пространство започва с портата на имота. Тази традиционна  покрита порта в Киото разделя улицата от едно скрито жилище. Една стара череша загатва впечатляваща градина вътре зад стените.

home-design

  1. Реквизит на стените

Уединението от съседните къщи се постига чрез стени в границите на имота. Бетоните блокове са най-разпространеният материал за стените, както в градове и села, но някои по-големи къщи в Киото могат да се похвалят с каменни стени гарнирани с дървени огради. Тази стена е гарнирани с кирпич.

home-design (1)

  1. Керемидени покриви с широки стрехи.

Япония е дъждовна страна и покривите са предназначени за източване на големи количества вода от къщата. Стрехите позволяват на жителите да отварят външни плъзгащи се врати (Амаду) за проветряване без да влиза дъждът. Тази двуетажна къща в квартал на Токио Аояма седи на едно нетипично голям имот за центъра на града.

home-design (2)

  1. Оптимално разполагане.

 Японските къщи са разположени север-юг, основните стаи са с южно изложение, за да се осигури постоянна слънчева светлина през целия ден. Гледките – в идеалния случай към планина или вода, но по-често към градината – са от съществено значение. Естествената светлина се счита за право на човека в Япония за собствениците на жилища, и апартаменти.

modern-landscape

Leave a Reply

Your email address will not be published.