Хората, които са натоварени с мисията да подбират цветовете за годината, са готови със своя избор за 2016. Всъщност, този избор е важно решение, тъй като той е следван от дизайнери и дистрибутори на мебели и домашни аксесоари, така че всяка грешка може да е фатална. Но да се върнем на тазгодишните цветове: те ще са много подходящи за леко обновяване на вашия сегашен интериорен дизайн.

     Ето ги и цветовете на 2016 година:

Pantone

Pantone e независима агенция, натоварена със задачата да определя цвета на годината. За 2016 година обаче от нея се появи не един, а цели два нюанса, които да бъдат актуални през следващите 12 месеца: розов кварц и спокойно синьо. Между другото, същата тази агенция определя не само цветовете за интериорния дизайн на дадена година, а за дизайна изобщо: включително и в сферата на модата, например.

Двата допълващи се цвята бяха избрани, за да донесат повече спокойствие и мир в домовете на хората в тези тежки и стресови времена. Според Pantone решението им е основано най-вече на силата на емоцията: изборът на цвят според неговия символ, това е важно, когато подбираме тон, пасващ на настроението и културните ни навици.

Розовият кварц е очарователен нежен тон, който събужда състрадание и усещане за спокойствие. От друга страна, бледо синьото е толкова леко и деликатно, точно като небето над нас, което винаги ни носи усещане за релакс и отмора.“, споделя от Pantone в интервю за модно списание.

цвят на годината 2016

Benjamin Moore

Модната компания за интериорна боя, от друга страна, предложи едно неочаквано, но пък доста добро попадение за цвят на годината и между другото, за изграждане на перфектния минималистичен интериорен дизайн. Става въпрос за бялото, просто бяло

Според сайта на Benjamin Moore е доста удачно да „се заобиколите със съвършенството на бялото“. Взаимодействието между бялото и бледите светли създават невероятни тонове и прелестен чар. Benjamin Moore създава една доста модерна линия за съвременния интериор, като избира именно този цвят и съветва простички комбинации с черно за силен контраст.

1ben-moore

Sherwin-Williams

Sherwin-Williams пък предлагат концепция, която съчетава и двете идеи: тази на Benjamin Moore и тази на Pantone. Те комбинират спокойствието на синьото и простотата на бялото в така наречения цвят Алабастер.

Според Jackie Jordan, изпълнителният директор на отдела за цветова гама Sherwin-Williams този цвят носи идеята за необходимата и ярка промяна. Той осигурява оазис от спокойствие, духовност и съживяване на идеята за „по-малко е повече“. Алабастер не е нито твърде рязък цвят, нито прекалено топъл, а по-скоро едно друго разбиране на бялото.

1sherwin-alabaseter

Glidden

Glidden също възприемат концепцията за бялото, като я привнасят и в своя производствен отдел за бои. Техният цвят на годината обаче по-скоро би могъл да бъде оприличен като бялото на капучиното.

Експертът по цветове Misty Yeomans на компания твърди, че концепцията им идва от едно изказване на модния дизайнер Tom Ford: „Времето и тишината са най-големите луксове в днешни дни“. В ера на постоянно вмешателство и стрес , капучиново бялото създава усещане за топлина и спокойствие, леко ни разсейва и насочва вниманието ни към духовното, а освен това и освежава дома.“

1glidden

Как да включим тези три цветови тенденции и в дома си

За щастие, цветовете на 2016 година са меки, лесно съчетаеми със съвременна мода и могат да бъдат добър фон, стил или акценти във всяка стая. Доброто съчетание на тези три нюанса в дома може да бъде една от следните концепции:

  • Цветен акцент на стената
  • Декоративни възглавници
  • Килим
  • Свещи
  • Спално бельо

В случай, че ви допадат предложенията на Pantone, но не знаете, как да ги комбинирате с наличните тонове във вашия декор, фактът, че и двете: розово кварц и спокойното синьо идеално се сработва с бялото, земните тонове, сивото, небесно синьото и индиго.

И трите производителя на боя, които предлагат бялото, съветват да го комбинирате с червеникави и винени тонове, които са доста близки до избраните от Pantone. По този начин ще получите уникална палитра от всички цветове за 2016 година.

Ако пастелните тонове не са ви по вкуса, опитайте се само да се вдъхновите от тях и да ги обогатите с по-наситени нюанси. Така например, към розовия кварц и спокойното синьо можете да включите бургунено и винено, както и по-наситени тонове на синьото с по-студените оттенъци на виолетовото.

Добавете съвсем леко и от модерното синьо в дома с някой от трите цвята на година. Между другото, за първи път от години насам, всички те идеално се съчетават един с друг, което е повече от подарък за ентусиастите в областта на дизайна.

1sofa

Leave a Reply

Your email address will not be published.