След като и 2015 година си отмина, въпросът, който започна да измъчва ревностните дизайнери, бе „Какво следва?“. Кои ще са новите тенденции в интериорния дизайн, които ще изскачат една след друга в предстоящите няколко месеца?

Ние събрахме лист от всички онези големи дизайнерски трендове, които сметнахме, че ще бъдат особено популярни през 2016 година. Ето до кои пет ключови елемента в обзавеждането достигнахме като основни в тазгодишния интериор, като едновременно с това ще ви дадем и няколко цени съвета за това как да ги имплементирате и в своя дом, за да може той да изглежда модерен без кой знае какви значителни промени.

Модерният метал

Категорично, звезда в интериора за 2016 година, ще бъде металът, който носи светкавичен, лъскав и луксозен вид на което и да е помещение в дома, без да се натрапва, но изпъквайки победоносно. Без значение дали ще внесете от блясъка на сребро или хром, за да стоплите атмосферата в една стая, или ще заложите на златото (включително и розовия му вариант), а защо не и на меда, вашият дизайн ще се получи повече от успешен, където и да го приложите.

Една от разликите между тазгодишния металически тренд и този от миналите години, е, че сега ще имате възможността и гъвкавостта да комбинирате и съчетавате на воля. Не се колебайте да използвате един вид метал за основа в своя дизайн и друг – за акцент.

metalic-kitchen

Устойчив дизайн

Културните трендове са едни от най-силно влиятелните за света на интериорния дизайн и през тази година за пореден път ще се убедим в това, тъй като на показ са еко тенденциите. Те оживява не само в архитектурните проекти за по-необичайни форми в изграждането на функционални елементи, но и в минимализирането на вредните ни навици в нашата лична малка екосистема.

Привнасянето на естествени материали като дърво или камък в даден интериор е най-лесният път да постигнете горе споменатата цел за удобство и красота у дома. В случай, че е възможно, заложете на по-артистично изработените продукти. В допълнение, освен че тези предмети съдържат по-малко вредни материали и текстури, най-често те са и с по-дълъг живот от своите конкуренти в лицето на мебелите и декорите от масовото производство.

natural-fireplace

„Външни“ принтове

Този термин може и да звучи леко неясно в началото, но истината е, че в контекста на съвременния интериорен дизайн, външните принтове се разбират като части от външния свят, привнесени в домашната атмосфера. В тази връзка, интериорът на 2016 година се завръща към един ретро тренд, а именно декорация, вдъхновена от природата, включително и флоралните и животинските мотиви в принтовете. А както знаете, всеки такъв принт може да ви донесе завиден успех в изграждането на оригинален интериор, особено когато става дума за подобна тематика.

Вместо обаче да изпълвате цялата стая с един огромен принт, по-добре го разделете на няколко части, за да поставите няколко основни акцента в помещението. За да се убедите, че интериорът ви в този вид стои достатъчно модерно и актуално, обмислете идеята за включване на орнаменти от природната тематика в по-нестандартни цветове, които сами по себе си не са типични за нея.

outdoor-print-dining-chairs-

Модерна геометрия

Когато основната цел е добавяне на ексклузивен елемент към една стая, най-лесното, което можете да направите, е да добавите няколко геометрични фигури. Този тренд съществува още от 70-те години, но очевидно и през тази година ще бъде основното вдъхновение на дизайнерите с по-креативно мислете.

Най-страхотното нещо в тази тенденция е, че може да бъде комбинирана с абсолютно всякакъв интериорен стил. Онези от вас, които предпочитат свръх модерното, могат да обмислят идеята за осветление или дори мебели в нестандартни геометрични форми. За тези, които обичат държат на традициите и класическото обзавеждане, можем да предложим геометрична концепция в отделни елементи на стаята като акценти – платовете на мебелите, подова настилка и т.н.

geometric-sheets

Изпъкващо синьо

Всяка година си има свой цвят на годината и 2016 година не прави изключение в тази насока. Изпъкващото синьо като кобалтовото, морско синьото и кралското синьо са основните тонове за предстоящите няколко месеца в сферата на интериора. За щастие, пред вас нямам никакви по-специални изисквани за вмъкване на този цвят в интериор. Вие имате пълна свобода за творческо мислене, така че използвайте синьото според собствения си вкус.

За онези от вас, които търсят начин да създадат по-интимна обстановка, която да предразполага към почивка, предлагаме да обмислят идеята за стени в ново синьо, а защо не и да освежат кухнята с шкафове в този оттенък. Не е нужно цялото помещение да потъне в този цвят. Достатъчно е само един акцент – като например украса или мебел – да греят в кобалтово или турско синьо, за да се добави едно по-различно и интересно отражение на стаята.

blue-living

Надяваме се, че основните трендове в интериорния дизайн на 2016 година поне малко да са ви вдъхновили и вече да сте готови да творите. Е, кой е вашият любим тренд в дизайна за тази година?

geometric-rug

Leave a Reply

Your email address will not be published.