Интериорните дизайнери са добре обучени и талантливи специалисти със завиден талант да  превръщат една скучна стая в шедьовър, служейки си с вещи и похвати, за които вие никога не бихте се сетили. Разбира се, тези експерти са способни да направят чудеса във вашия дом, ако решите да наемете такива, но за съжаление, те не винаги отговарят на финансовите възможности на един обикновен човек.

Ето я и голямата тайна: вие също можете да започнете да мислите и действате като истински дизайнер в своя собствен дом. Убедени сме, например, че сте изгледали не малко ТВ предавания за обзавеждане и освежаване на дома, така че едва ли страдате от липса на идеи. Но, за да създадете наистина огромни чудеса в жилищното пространство, ви трябва малко повече от това.

Ето как да подхождате към дома си като един истински интериорен дизайнер

modern-lighting-wood-floors

  1. Определете какво точно искате да постигнете в интериора

Всеки, който се е захванал с един интериорен проект, е наясно, че от оригинала на помещението могат да се създадат какви ли не идеи, да се измислят какви ли концепции. В много случаи, това многообразие е в наша полза, но по-често, то не е, защото прекаляването би могло да стигне до ефекта на претрупването, т.е. на загрозяването на стаята, а понякога дори и до разоряване.

Погледнете на жилищното пространство така, както би погледнал един интериорен дизайнер на него. Помислете върху това: Какво точно искате? Може би чисто нова цветова схема или пък искате пълно реновиране? В тази връзка, можете ли изобщо да си позволите основен ремонт или се нуждаете от нещо бързо и лесно за освежаване? Плановете, разбира се, в последствие винаги могат да тръгнат в друга посока, но преди да започнете да правите каквото и да е било, отговорете си на тези въпроси, за да не си създавате излишни бъдещи главоболия.

all-white-modern-kitchen-gold-pendants

  1. Погледнете на помещението с надежда за успешен край!

Често, ние дори не подозираме, че една стая може да изглежда доста красива и да стане доста по-функционална, защото сме заслепени от комфорта, който тя ни дава и в този момент. Например, ако възнамерявате да реогранизирате кухнята, помислете как да я направите по-удобна, като се сетите за всички вещи, които използвате най-често, за да ги поставите и на най-видно място.

Всъщност, точно по-този начин – като създават в съзнанието си триъгълникът на тукашните дейности – постъпват и дизайнерите спрямо една кухня. Те мислят най-вече за това как да направят тези дейности по-приятни и лесни за изпълнение. Освен това, важно е да се помисли не само върху самата функционалност, но и върху нейният външен вид, т.е. да се замислите какво й липсва на стаята и какво ново може да се добави.

formal-dining-room-chairs-carpet

  1. Помислете за атмосферата и функцията на всяка една стая

За какво мечтаете: може би, за уютен хол, в който да провеждате страхотни вечери с приятели или семейството, като се отдадете на сладки приказки? Отговаряйки си на този въпрос положително, веднага трябва да преминете напред и да си зададете следващия: а колко души възнамерявате най-често да каните у дома? А може би, кариерата ви е от такова естество, че събиранията у дома ще имат по-скоро делови характер и ще ви трябва по-изискана и формална обстановка с място за хранене?

Винаги мислете за фактора комфорт в едно помещение: без значение дали е домашния офис, хола или спалнята. Вие трябва сами да се досещате за бъдещите си изисквания от една стая, както и за това по какъв начин дизайнът би могъл да отговори най-добре на тях, за да останете доволни и нуждите ви да бъдат покрити.

bathroom-tile-lighting-shower-bathtub

  1. Не забравяйте, че дизайнът е 90% вдъхновение

Въпреки че няма точно формулирано научно обяснение за това, вдъхновението винаги се е възприемало за ключов елемент в интериорния дизайн. А вие имате късмет, че ще трябва да измислите дизайна, описващ човека, който познавате повече от всеки друг – вас самия. Дайте си време, за да обмислите кое е настроението, което търсите, за да запълни едно помещение и вас самите.

Създайте си графика или списък на вдъхновението, за да не забравите или изпуснете нито една своя оригинална идея. Помислете: вдъхновява ли ви морският пейзаж и прави ли ви той по-концентриран и работоспособен? Ако да, то тогава офисът ви задължително трябва да включва елементи с морско син нюанс или в прозрачни синкави оттенъци. Търсите бягство от реалността, за да можете да си почивате в уединение в спалнята? В такъв случай заложете на спа елементите.

unique-modern-kitchen-floors-tiles-

  1. Не забравяйте, че всичко може да е източник на вдъхновение!

Да, вече говорихме за вдъхновението, но е важно да направим още пояснения за него. Всъщност, има толкова много източници на вдъхновение, които могат да ви помогнат – в това число и интериорните шоу румове, дизайнерските галерии, а също така и къщите с отворен изглед към вътрешността им. Но никога не забравяйте, че когато си харесате нещо сред тях, то трябва да пасва на сегашната обстановка в дома ви – сайтове като Freshome и социалната мрежа Pinterest предлагат прекрасни дизайнерски стаи, които можете да разглеждате по всяко време, без дори да заявявате присъствие или да заплащате някакъв вход, каквито са условията за разглеждането на по-горе споменатите методи за вдъхновяване.

Така например, докато пазарувате, можете да видите една декоративна възглавничка, която силно да ви впечатли. Запомнете я, направете снимка, съхранете в съзнанието си цветовата й схема и помислете какви точно асоциации ви навява тя, когато я погледнете. Не се втурвайте да купувате, докато не се уверите, че конкретната покупка би могла да се комбинира с вашето налично жилищно пространство, но не забравяйте и какви асоциации е възбудила у вас тя. Така, в бъдеще ще намерите нещо подобно, което и да пасва на стаята, и да поражда подобни асоциации.

grey-and-pink-modern-living-room-sofa

  1. Винаги изграждайте върху „скелето“ на самото помещение

Дори да ви допада идеята за уюта на един отрупан с декорации диван, трябва да изберете този, които ще пасне на вашата стая, този, който ще ви донесе максимум комфорт. Така например, понякога една малка картина – произведение на изкуството – може и да не е най-хубавото нещо, което виждате в магазина, но на фона на трапезарията ви, например, тя буквално да засияе.

Интериорните дизайнери са наясно как да подбират елементите за стаята според нейното скеле, а също така и да преценят случаите, в които е възможно те да фигурират в него, макар да излизат от рамките му. Всъщност, в дизайна няма такова нещо като грешно и правилно. Ако ви допада как даден декор седи в помещението, то тогава той пасва на скелето на вашата стая!

modern-dining-room-table-chairs-art

  1. Не забравяйте правилото за Щастливото число 3

Въпреки че правилата в дизайна са сякаш създадени, за да бъдат нарушавани, има и такива сред тях, към които е добре да се придържате. За да мислите като един истински дизайнер, трябва да мислите винаги с идеята за нечетно число в съзнанието си. Така например, ако подредите не два, а три декора на перваза, ще се получи много по-добра декорация. Точно в това се състои простичкото, но доста ефикасно правило на Щастливото число 3.

Симетрията е приятна, но за да направите една стая наистина отличителна, трябва да сте готови да жертвате някои от елементите, които покриват сегашната ви комфортна зона, в която се криете и която е основа на обзавеждането ви. Тук отново добра идея е нечетното число в подредбата. Така, да кажем, пет  рамкирани снимки, групирани заедно изглеждат по-добре от четири такива. Също така, три декоративни елемента стоят по-добре от два. Та дори и три, вместо два тона в цветовата схема, създават доста по-оригинална визия.

entryway-lighting-stairs-staircase

  1. Комбинирайте, една добавка никога не е излишна!

И като говорим за по-интересна визия, миксирането на различни стилове е страхотна идея. Спалня, пълна с няколко цвята или с повече от един интериорен стил, ще превърне скучната атмосфера в наистина впечатляваща. Ако сложите дръзка дъска за изкуство и вдъхновение над леглото, можете да украсявате в продължение на няколко години и да получите страхотен ефект. Добавете и един Винтидж часовник към модерна стая с актуален диван – ще видите, че резултатът е повече от очарователен!

Когато сте наблюдавали стаи, чиито дизайни наистина са ви вдъхновявали, колко сред тях са били обзаведени само в един стил? Един-единствен стил може и да е силно рекламиран и популярен напоследък, но интериорният дизайнер никога няма да го вземе наготово, а ще го комбинира с друг. Бъдете достатъчно смели да преборите предразсъдъците и праволинейността и ще получите отлични комбинации и съчетания. Да не говорим, че една добавка към декорацията, в крайна сметка, никога не е излишна!

kitchen-wood-floors-beam-ceiling-pendant-lighting

  1. Не забравяйте за аксесоарите

И така…стаята ви е почти готова, но е време за последните щрихи. Частта с добавянето на различни аксесоари може да се яви и най-важната в едно обзавеждане. Нали бяхте намерили точно такива малки допълнения за дома, които докато сте пазарували, са ви направили силно впечатление? Ето сега е моментът да ги добавите към своя интериор!

Самите аксесоари ви дават възможността да добавите нещо от себе си, да направите дизайна персонален и пасващ на вашата личност. За тази цел, трябва да сте готови да поставите на фона нещо, което наистина говори за вас самите, описва ви!

modern-bedroom-red-chair-black-and-white

  1. Направете крачка назад…

А сега излезте от стаята и се опитайте да погледнете на нея като външен човек. Започнете да мислите като интериорен дизайнер и се запитайте дали наистина сте постигнали първоначалната си цел. Понякога, правенето на снимки може да ви помогне в тази задача, защото ще ви даде идеалната перспектива за един обективен поглед върху нещата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.